99% of Recruiters Ask These 15 Python Interview Questions

188
Python interview questions

Interviews are always difficult, but interviews for Python jobs can be especially tricky (not to scare you). There are a lot of questions that you could be asked, and you need to be prepared for them all.

This blog post will discuss some of the most common Python interview questions. We will also provide tips on how to answer them. By preparing for these questions, you can increase your chances of getting the job you want!

So, scroll down if you want to impress your interviewers the next time you apply for a job.

Beginner Python interview questions

Q1: What is Python? Where to use it?

Answer: Python is a programming language that was created on February 20, 1991. It has a wide array of applications, including web development, scientific computing, artificial intelligence, and more.

Check our extended guide on Python and its main applications.

Q2: What are the advantages and disadvantages of using Python? 

Answer: Some advantages of using Python include its ease of use, its readability, and the fact that it is open source. Some disadvantages of using Python include its slow speed and lack of mobile development support

Q3: What are scopes in Python, and how many types of scopes can you name?

Answer: Scopes in Python determine which variables are accessible to which parts of the code. There are three types of scope in Python: local (referring to local objects), global (referring to objects available throughout the code execution since their inception), and outermost (referring to all the built-in names callable in the program).

Q4: What is the difference between a list and a tuple?

Answer: The main difference between a list and a tuple is that lists are mutable while tuples are immutable. This means that you can change the values in a list, but you cannot change the values in a tuple.

Q5: What are modules in Python?

Answer: Modules are .py files containing Python code and their own set of functions and classes. They can be imported into other Python files with an import statement to use the code contained within them.

Python interview questions for intermediate level

Q6: What can you do with Python’s map() function?

Answer: The map() function is a built-in function in Python that allows you to apply a function to every element in an iterable (such as a list). It returns an object list of results.

Q7: How can you add comments in Python, and why to add them?

Answer: You can add comments in Python by using the “#” symbol. Alternatively, you can add the comments with docstrings (strings enclosed within triple quotes). Comments are added to the code to explain what the code does or make the code more readable.

Q8: What is the difference between range() and xrange() in Python?

Answer: The main difference between range and xrange is that the latter is a generator while the former isn’t. A generator is a particular type of function that returns an iterable object. This means that you can use it for loops, but you cannot index it.

Q9: How can Tkinter help you in Python?

Answer: Tkinter is a Python module that allows you to create GUI applications. It is one of the most popular modules in Python, and it is included with the standard python library, so you don’t need a separate installation.

Q10: What is Numpy in Python?

Answer: Numpy is a Python module that allows you to work with large arrays and matrices of data. It is one of the most popular modules in Python, and it allows to sort, index, and reshape data, as well as use some linear algebraic functions.

Python interview questions for Advanced level

Q11: How to Get the Google cache age of any URL or webpage using Python?

Answer: To do that, one needs to implement a http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:URLGOESHERE code, replacing the URLGOESHERE with the website’s URL address.

Q12: What are negative indexes in Python, and why use them?

Answer: Negative indexes in Python are used to access elements from the end of a list or other sequence types. They are typically used when working with data lists that are sorted in reverse order. You can remove any new-line spaces from the string by using negative indexes or showing the index to represent the string in the correct order.

Q13: What is compilation and linking in Python?

Answer: Compilation and linking are converting Python code into bytecode, which is then executed by the Python virtual machine. This bytecode can be stored in files with a .pyc extension, or the interpreter can dynamically generate it.

Q14: What are Pickling and Unpickling in Python?

Answer: Pickling is converting a Python object into a byte stream, and unpickling is converting a byte stream back into a Python object. These processes are used for serializing and deserializing data and can be used to save objects to files or transmit them over a network.

Q15: How is memory managed in Python?

Answer: Memory in Python is managed by a private heap, where all Python objects and data structures are stored. The memory manager is responsible for allocating and deallocating memory as needed. The python garbage collector reclaims the memory that is no longer being used by python objects.

How to prepare for your Python interview? 

We’ve collected the MAIN but NOT ALL the Python interview questions and answers you might need during the job interviews. To be ready for any question, make sure you properly explore Python for the level of expertise needed for your applied position. 

If you’re unsure where to start, WildLearner offers you FREE interactive courses in Python. There are 34 lessons with quizzes to help you test what you’ve learned. 

To sum up

With so many learning opportunities available, you can be sure you will get the job you want. Just e sure to brush up on your python knowledge before your next interview! Good luck!